Sou aquí: inici » 3.1. Conceptes de referència per entendre la raó de les desigualtats entre homes i dones joves

3.1. Conceptes de referència per entendre la raó de les desigualtats entre homes i dones joves

Si ens aturem uns instants a observar el món que ens envolta, hi ha alguns fets que ens poden sorprendre entenent que vivim en una societat en què la igualtat entre homes i dones és un dret, com, per exemple: l’existència d’una bretxa salarial entre homes i dones del 16.9%, la poca o inexistent presència de dones en òrgans directius i de poder, la diferent distribució dels permisos de maternitat i de paternitat, etc.

Si bé és cert que s’ha avançat en l’assoliment de noves relacions entre homes i dones, també és cert que no han desaparegut les desigualtats. Però, per què el sexe encara és un factor de desigualtat i discriminació en la nostra societat?

Les condicions de desigualtat tenen a veure amb les arrels androcèntriques i patriarcals de la nostra cultura, amb la profunditat amb què estan configurats els imaginaris socials i amb la força amb què es reprodueixen, que han generat una distribució desigual del poder entre dones i homes.

Tenir present conceptes com els de sexe, gènere, diferència, desigualtat, patriarcat o androcentrisme, ens serveix per entendre com s’organitza la societat, com hem estat educats i educades, com ens relacionem, quins són els patrons que seguim, i quines desigualtats hi ha entre homes i dones darrere de tot això.

D’aquesta manera podem revisar la pròpia manera de fer i adonar-nos de si cometem incongruències o si, indirectament, afavorim actituds que volem combatre, per impulsar d’aquesta manera accions que contribueixin a sumar esforços per fer efectiva la igualtat entre homes i dones joves.


3.2. >>