Sou aquí: inici » 6. L'estratègia en joventut a Catalunya » 6.1. La planificació estratègica en joventut: el Pla Nacional de Joventut de Catalunya

6.1. La planificació estratègica en joventut: el Pla Nacional de Joventut de Catalunya

El primer Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat 2000-2010), aprovat l’any 2000, va suposar la creació d’un marc de referència per definir, impulsar i coordinar les polítiques de joventut a Catalunya amb l’objectiu de donar resposta a les importants transformacions que s’estan produint en la realitat juvenil.

Darrere de l’elaboració del PNJCat, s’hi trobava la voluntat de superar els límits del que fins llavors havien estat les polítiques de joventut, les quals se centraven de manera preferent i gairebé exclusiva a impulsar el lleure juvenil. L’adopció del PNJCat com a referent de les polítiques de joventut va suposar l’assumpció d’una perspectiva més àmplia que entén les polítiques de joventut com totes aquelles intervencions (tant de l’Administració com de la societat civil) que configuren les oportunitats i els recursos a disposició de les persones joves a partir dels quals aquests construeixen el seu propi projecte vital.

De fet, una característica diferencial del PNJCat és que no es tracta d’un pla interdepartamental de Govern, sinó que la Direcció General de Joventut ha fet participar en el disseny, la implementació i l'avaluació d'aquest projecte els diferents agents implicats (Govern, món local i entitats juvenils), alhora que s'ha pogut concretar un programa d'actuació en cada un d'aquests àmbits.

L’any 2010 va marcar un punt d’inflexió en la història de les polítiques de joventut a casa nostra en tant que suposava la fi de la vigència del que va ser el primer PNJCat 2000-2010 del nostre país i s’iniciava una nova etapa que havia d’estar regida pel nou PNJCat 2011-2020 que partís d’aquests principis bàsics consensuats per tots els partits polítics ja fa gairebé deu anys.


Inici << | 6.2 >>